Xiaomi M365 Review
May 29, 2019

We hebben de Xiaomi M365 uitvoerig getest. Wat direct opvalt is dat de step zeer eenvoudig te bedienen is. Met slechts een paar keer steppen ben je klaar voor vertrek. In deze review vertellen we je alles over de snelheid, de cruise control en de gebruiksvriendelijkheid van de Xiaomi M365.

Gewicht en actieradius

De Xiaomi M365 is met 12,2 kilo zeer licht van gewicht en bovendien erg compact. Dit komt mede doordat het frame van aluminium is. Toch voelt dit stevig en robuust aan. De step is voorzien van een schijfrem welke je snel een eenvoudig in werking stelt met je linkerhand. Naar onze mening zul je in de praktijk weinig echt gebruik gaan maken van deze rem. De step remt uit zich zelf namelijk al vlot af wanneer je geen gas meer geeft. 

Hoe makkelijk neem je ‘m mee?

Doordat de Xiaomi opvouwbaar is, neem je hem makkelijk mee in de auto of met het openbaar vervoer. Omdat je de Xiaomi kunt opvouwen, hoef je er bijvoorbeeld ook geen treinkaartje voor te betalen. Je neemt ‘m net als een opvouwbare fiets simpelweg mee! Aan de opvouwbaarheid van de step zit wel een klein nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat er een klein beetje speling ter hoogte van het stuur zit. Dit zorgt ervoor dat het stuur minder stevig aanvoelt. Toch ervaren we dit niet als onoverkomelijk. Bovendien kun je een kleine rubberen demper plaatsen op het stuur om deze speling tegen te gaan.

Hoe ver kun je met een volle accu?

Deze elektrische step belooft een actieradius van 30 kilometer. Hoewel dit feitelijk juist is, leert de praktijk ons dat deze afstand flink gereduceerd wordt als je regelmatig op topsnelheid rijdt (25 km/h). Een afstand tussen de 18-20 kilometer is dan ook meer realistisch. De Xiaomi bevat daarnaast een eco-modus waarmee je de accu spaart en langere afstanden af kunt leggen. Je levert dan wel iets in op tempo. De laadtijd van de accu ligt tussen de 5-6 uur.

Gebruiksvriendelijkheid

Het dashboard

De Xiaomi M365 Electric Scooter is zeer gemakkelijk te bedienen. Het dashboard heeft niet teveel poespas waardoor je diverse handelingen uit kunt voeren met slechts één knop. Om te starten houd je de knop wat langer ingedrukt. Daarna plaats je de voet op de treeplank terwijl je met het andere been eenmaal stept. 

Energiebesparingsmodus

Na het bedienen van de gashendel ben je al klaar om te gaan. De besparingsmodus bedien je met dezelfde knop. Tweemaal kort drukken is voldoende. De lichten schakel je in door slechts eenmaal drukken. Op het dashboard wordt doormiddel van ledlampjes aangegeven hoeveel wat je accuvermogen is. Zo zie je dus precies hoever je nog kunt steppen. Elk lichtje staat voor ongeveer 25% accuvermogen.

Cruise Control via de App

De Xiaomi elektrische step is daarnaast uitgerust met cruise control. Handig als je langere afstanden moet afleggen en niet constant gas wilt hoeven geven. Deze bedien je via de Mi Home applicatie. Als je voor 5 seconden hetzelfde tempo aanhoudt, geeft de applicatie een signaal af waarna je het gas los kunt laten. De app download je eenvoudig voor zowel Android als iOS toestellen. Via deze app kun je ook je snelheid en je accuvermogen bekijken.

De nadelen?

De Xiaomi M365 Electric Scooter kent ook enige nadelen. De grootste is dat het in Nederland nog niet toegestaan is om je met de elektrische step op de openbare weg te gaan. Het voertuig moet dus officieel door de RDW worden gekeurd. Zoals dat voor vrijwel elk voertuig op de openbare weg geldt, moet je ook voor deze elektrische step een verzekering afsluiten.

Conclusie

Deze elektrische step is een vervoersmiddel waarmee je eenvoudig door drukke straten of opstoppingen kunt manoeuvreren. Het is bovendien erg leuk om ermee op pad te gaan. De Xiaomi M365 is wendbaar en eenvoudig te bedienen. De snelheid is meer dan voldoende voor een ultiem gevoel van vrijheid. De schokabsorptie van de elektrische step werkt daarnaast goed. Helaas kun je op dit moment officieel nog geen gebruik mag maken van de step op de openbare weg. Maar gezien de populariteit van elektrische steps en de legale status ervan in het buitenland, verwachten we dat de steps in Nederland binnenkort ook ‘gewoon’ legaal de weg op mogen! 

Gerelateerde artikelen: 
De voordelen van een elektrische step
Wat kost het opladen van een elektrische step?

Als eerste weten wanneer elektrische steps legaal de weg op mogen?

Officieel is het in Nederland nog niet legaal om met je elektrische step de openbare weg op te gaan. Dit lijkt echter slechts een kwestie van tijd. Wil je een seintje krijgen als er meer bekend is omtrent de regelgeving? Laat hieronder dan je gegevens achter.

* verplichte velden